Så här gör du för att publicera en bild, video, länk eller fil

Välj om innehållet ska läggas upp på en eller flera skärmar. Det gör du genom att välja en skärmplats eller skärmgrupp.

1. Klicka på skärmar till vänster och välj publicera till skärm.
      2. Klicka på den plats eller grupp du vill publicera ditt material till. Välj sedan yta genom att klicka direkt på miniatyren eller på ytans namn till höger.
      3. Klicka på +Lägg till uppe till höger.
        Om vissa alternativ inte visas för dig jämfört med bilden nedan kan det bero på dina användarrättigheter. Kontakta den ansvariga administratören för PLAYipp hos er om du önskar fler rättigheter.Lagg_till.gif
        Du möts nu av fyra alternativ:
        1. Mallar - används för att lägga upp eller redigera text och bild.
          Läs mer om hur du använder mallar här.
        2. Ny media & fil - används för att ladda upp en fil direkt från datorn, till exempel bilder, videos och Powerpoint.
        3. Sparad media - används när du har laddat upp en fil tidigare som du vill återanvända.
        4. Widgets- färdiga integrationer som går att anpassa och justera. Du kan visa ett flöde, kalender, väder med mera.
          Läs mer om widgets här

Tips!

Genom att klicka och dra bilder, videos eller dokument direkt från datorn och släppa dessa i en spellista kan du snabbare publicera i PLAYipp Manager.

Bilder

När du valt en bild och laddat upp den har du möjlighet att beskära den. Gå vidare till avsnittet  beskära bilder för mer information.

Nästa steg är att ge din bild ett namn, en speltid samt välja vilken mapp den ska sparas i.

Namn - Vad bilden kommer att heta i spellistan och mediabiblioteket. Byter du inte namn kommer den ha samma namn som filen som laddats upp. Du kan alltid byta namn på bilden senare i spellistan.

Speltid - Den tid som bilden kommer visas i spellistan innan nästa objekt visas. Även detta kan du ändra senare i spellistan.

Mapp - Varje objekt du laddar upp sparas i ditt mediabibliotek. Dessa bilder kan senare återanvändas genom att klicka på Sparad media.

Klicka på "Nästa steg"
Nu får du välja hur du vill schemalägga objektet.

Läs mer om hur du schemalägger innehåll här.

Tips!

För bästa resultat; använd bilder som har samma, eller högre, upplösning än den yta bilden ska publiceras på. Samma gäller om du kraftigt minskar storleken på en bild. Då kan många detaljer försvinna.

Beskära bilder

Klicka och dra i bilden för att ändra centrering. Under bilden hittar du reglage för att zooma. Till höger finns tre snabbknappar för att centrera, skala 1:1 och för att fylla ytan.

Video

Namnge videon när den är uppladdad. Byter du inte namn kommer den ha samma namn som filen som laddats upp. Du kan alltid byta namn på videon senare i spellistan.
Välj en mapp som videon skall sparas i. Varje objekt du laddar upp sparas i ditt mediabibliotek. Dessa objekt kan senare återanvändas genom att klicka på Sparad media.

OBS!

Filformat som stöds för videouppspelning är .MP4.

Nu får du välja hur du vill schemalägga objektet.

Läs mer om hur du schemalägger innehåll här.

PowerPoint

Istället för att använda PowerPoint rekommenderar vi att du använder vårt verktyg Mallar (tidigare Quicknotes) för att lägga upp bild och text. Då kan du i efterhand enkelt redigera presentationen och säkerställa att du får rätt typsnitt.

Om du ändå väljer att publicera en PowerPoint behöver den anpassas för att få rätt upplösning på skärmen. Detta kräver en formel då PowerPoint använder cm istället för pixlar. Den räknas ut automatiskt och visas under Tips & trix på högersidan.

Om filen innehåller animationer så välj att exportera din PowerPoint som .mp4 (video) och ladda sedan upp videon.

När din PowerPoint är uppladdad har du tre alternativ.

Namn - Vad filen kommer att heta i spellistan och mediabiblioteket. Byter du inte namn kommer den ha samma namn som filen som laddats upp. Du kan alltid byta namn på filen senare i spellistan. Namnet är vad filen kommer att heta i spellistan och mediabiblioteket. Byter man inte namn så kommer den ha samma namn som filen som laddades upp. Du kan alltid byta namn på filen senare i spellistan.

Speltid - Tänk på att tiden är sekunder per sida. Speltiden blir alltså antalet sekunder du väljer multiplicerat med antalet sidor. Även detta kan du ändra senare i spellistan.

Mapp - Varje objekt du laddar upp sparas i ditt mediabibliotek. Dessa filer kan senare återanvändas genom att klicka på Sparad media.

Nu får du välja hur du vill schemalägga objektet.

Läs mer om hur du schemalägger innehåll här.

PDF

Tänk på att .pdf-dokumentet ska ha samma upplösning som ytan den ska publiceras till för att visas korrekt och skalenligt.

När din PDF är uppladdad:

1. Förhandsgranska din .pdf.
  2. Ändra filnamn.
  3. Ange tiden som varje sida i .pdf ska visas
  4. Välj mappen du vill spara filen till i ert mediabibliotek

Namn - Vad filen kommer att heta i spellistan och mediabiblioteket. Byter du inte namn kommer den ha samma namn som filen som laddats upp. Du kan alltid byta namn på bilden senare i spellistan.

Speltid - Tänk på att tiden är sekunder per sida. Speltiden blir alltså antalet sekunder du väljer multiplicerat med antalet sidor. Även detta kan du ändra senare i spellistan.

Mapp - Varje objekt du laddar upp sparas i ditt mediabibliotek. Dessa filer kan senare återanvändas genom att klicka på Sparad media.

Efter detta steg får du välja hur du vill schemalägga objektet.

Läs mer om hur du schemalägger innehåll här

Office-dokument

Tänk på att office-dokumentet ska ha samma upplösning som ytan den ska publiceras till för att visas korrekt och skalenligt.

När Office-dokumentet är uppladdat:

Namn - Vad filen kommer att heta i spellistan och mediabiblioteket. Byter du inte namn kommer den ha samma namn som filen som laddats upp. Du kan alltid byta namn på bilden senare i spellistan.

Speltid - Tänk på att tiden är sekunder per sida. Speltiden blir alltså antalet sekunder du väljer multiplicerat med antalet sidor. Även detta kan du ändra senare i spellistan.

Mapp - Varje objekt du laddar upp sparas i ditt mediabibliotek. Dessa filer kan senare återanvändas genom att klicka på Sparad media.

Efter detta steg får du välja hur du vill schemalägga objektet.

Läs mer om hur du schemalägger innehåll här

Webblänkar

För att en webblänk ska kunna visas i en yta behöver mediaspelaren tillgång till internet. Utför följande steg för att skapa och publicera en webblänk:

1. Skriv in webbadressen och ange korrekt prefix (HTTP:// eller HTTPS://).
  2. Parameter ska endast användas om du fått en weblänk från PLAYipps utvecklare.
    Om du själv laddar upp en webblänk ska du inte använda parameter.
  3. Ställ in hur länken ska uppdateras genom att välja ett av de två uppdateringsalternativen:
    1. Ladda om länken vid varje visning
    2. Ange tidsintervall för omladdning av länken (fungerar endast med PLAYport). Välj mellan intervall på 10-120 minuter.

I nästa steg får vi ge länken ett namn. Namnet är vad filen kommer att heta i spellistan och mediabiblioteket. Du kan alltid byta namn på filen senare i spellistan.

1. Förhandsgranska webblänk.
  2. Ändra filnamn.
  3. Ange speltiden för webblänken. Den tid som webblänken kommer visas i spellistan innan nästa objekt visas. Även detta kan du ändra senare i spellistan. Denna tid är sekunder per sida.
  4. Mapp att spara webblänken till. Varje webblänk du laddar upp sparas i ditt mediabibliotek. Dessa filer kan senare återanvändas genom att klicka på Sparad media.

Nu får du välja hur du vill schemalägga objektet.

Läs mer om hur du schemalägger innehåll här

HTML-filer

Tänk på att vissa HTML-filer innehåller länkar till material som finns på internet och behöver därför fungerande nätverksåtkomst.

När filen är uppladdad så har vi tre alternativ.

Namnet är vad filen kommer att heta i spellistan och mediabiblioteket. Du kan alltid byta namn på filen senare i spellistan.

1. Förhandsgranska html.
  2. Ändra filnamn.
  3. Ange speltiden för HTML-filen. Den tid som HTML-filen kommer visas i spellistan innan nästa objekt visas. Även detta kan du ändra senare i spellistan. Denna tid är sekunder per sida.
  4. Mapp att spara filen till. Varje HTML-fil du laddar upp sparas i ditt mediabibliotek. Dessa filer kan senare återanvändas genom att klicka på Sparad media.

Nu får du välja hur du vill schemalägga HTML-filen.

Läs mer om hur du schemalägger innehåll här.