Publicera mediaobjekt och länkar

Denna artikel går igenom hur man publicerar olika typer av media så som bilder, video, PDF, Powerpoint, webblänkar, officedokument och videoströmmar. Vidare visar artikeln också mediabibliotekets placering och innehåll.

Artikeln är uppdelad efter olika mediatyper. Det första avsnittet i denna artikel "Lägg till ny media eller fil för publicering" ska alltid utföras oberoende av vilken mediatyp som ska publiceras eller laddas upp. Det sista steget vid publicering till en spellista är alltid schemaläggning. Läs mer om hur schemaläggaren fungerar här.

Sektionsindelning

Lägg till ny media eller fil för publicering

För att ladda upp mediafiler eller länkar till en spellista för publicering så behöver följande steg utföras:

1. Klicka på Meny längs upp till vänster. Klicka på Publicera.
  2. Använd kolumnen till vänster för att välja den plats eller grupp som du vill publicera till.
    Klicka sedan på ytan du vill publicera till
  3. Klicka på +Lägg till uppe till höger för att öppna publiceringsmenyn. Om vissa alternativ inte visas i din publiceringsmenyn jämfört med bilden nedan så kan detta bero på vilka kontorättigheter som är inställda på din användare.
    Klicka på Ny media och fil och välj den filtyp som du vill ladda upp.

I uppladdningsvyn kan du antingen dra och släppa filer direkt från din dator eller klicka på Välj filer för ladda upp filer. Beroende på vilken mediatyp som ska skapas eller laddas upp kan detta steg se olika ut. Se de olika mediatypsalternativen under repspektive rubrik nedan.

Tips!

Genom att dra bilder, videos eller dokument direkt från datorn och släppa dessa i en spellista kan du snabbare publicera i PLAYipp Manager.

Bilder

Efter uppladdning av en bild, eller om en bild har snabbpublicerats i en spellista, får användaren alltid en möjlighet att beskära bilden om så önskas.

Tänk på!

Använd helst inte bilder som har lägre upplösning än den ytan bilden ska publicera i. Förminskar du bilder för mycket så kommer bilden bli otydlig. Olika bildformat lämpar sig bäst för olika typer av motiv, se nedan. Upplösningarna för alla ytor i en layout hittas under Meny > Struktur > Skärmlayouter

PNG-filer: Rekommenderas för bilder med mycket text eller grafer
JPG-filer: Rekommenderas för foton.

Beskära bilder

Följande alternativ dyker upp vid val att beskära en bild.

• Zoom: Zooma in på bilden genom att dra i reglaget.
  • Centrera: Placerar bilden mitt i skärmytan samt anpassar bilden till bredd eller höjd.
  • Skala 1:1 (100%) Centrerar och ändrar bilden till 100% storlek.
  • Fyll: Centrerar och zoomar automatiskt in på bilden för att fylla ytas höjd och bredd.

Det går att flytta och dra bilden hur som helst i den streckade ytan. Klicka utanför beskärningsverktyget för att se hur bilden kommer se ut efter utförd beskurning.

Video

Efter en video har laddat upp finns följande alternativ tillgängliga:

1. Förhandsgranska hur videon kommer se ut i vald yta.
  2. Ändra videons filnamn.
  3. Välja vilken mapp videon sparas ska i.

Speltiden är alltid hela videons längd och går ej att ändra. Filformat som stöds för videouppspelning är .MP4

PowerPoint

Tips!

För att få din PowerPoint att se bra ut i valfri yta så måste den ha rätt upplösning. Upplösningen på din PowerPoint ställer du in i PowerPoint under sidinställningar i huvudmenyn. PowerPoint använder centimetermått istället för pixelmått för att ställa in upplösningen. Följande formel kan användas för omräkning. [Pixlar / 28,346 =  X cm]. Hur stor din powerpoint behöver vara för en viss yta visas även under tips & trix i uppladdningsfasen.

Istället för att använda PowerPoint så kan PLAYipp Managers inbyggda QUICKnote verktyg användas för att snabbare, och med ett bättre slutresultat, publicera meddelanden och bilder.

Om filen innehåller animationer - välj Exportera som film i PowerPoint och ladda sedan upp filmen till PLAYipp.

1. Förhandsgranska din PowerPoint.
  2. Ändra filnamn.
  3. Ange tiden som varje sida i PowerPoint-presentationen ska visas
  4. Mapp att spara filen till.

PDF

Tänk på att .pdf dokumentet ska ha samma upplösning som ytan den ska publiceras till för att visas korrekt och skalenligt.

1. Förhandsgranska din .pdf.
  2. Ändra filnamn.
  3. Ange tiden som varje sida i .pdf ska visas
  4. Mapp att spara filen till

Office dokument

Tänk på att office-dokumentet ska ha samma upplösning som ytan den ska publiceras till för att visas korrekt och skalenligt.

1. Förhandsgranska ditt dokument
  2. Ändra filnamn.
  3. Ange tiden som varje sida i .pdf ska visas
  4. Mapp att spara filen till

Webblänkar

För att en webblänk ska kunna visas i en yta måste mediaspelaren ha tillgång till internet. Utför följande steg för att skapa och publicera en webblänk:

1. Skriv in webbadressen och ange korrekt prefix (HTTP:// eller HTTPS://).
  2. Lägg till parameter på din webbadress. Lägg till automatisk data från din mediaspelare till länken du laddar upp.
  3. Ställ in hur länken ska uppdateras genom att välja ett av de två uppdateringsalternativen
    Ladda om länken vid varje visning
    Ange tidsintervall för omladdning av länken (fungerar endast med PLAYport). Välj mellan intervall på 10 - 120 minuter.

HTML-filer

1. Förhandsgranska html
  2. Ändra filnamn.
  3. Ange visningstiden för HTML-filen
  4. Mapp att spara filen till

Tänk på att vissa HTML-filer innehåller länkar till material som finns på internet och behöver därför fungerande nätverksåtkomst.