Skärmlayout

En skärmlayout består av en eller flera ytor. Varje yta har en egen spellista och i dessa spellistor kan användaren publicera material som skall visas på skärmen. Det finns färdiga skärmlayouter att använda eller så kan du skapa en helt egen skärmlayout. Skapar man en egen skärmlayout så får man själv välja ytornas placering och storlek.

För att använda en layout på en skärmplats så måste man skapa en skärmplats och koppla ihop platsen med en layout. För att se hur man skapar en skärmplats och kopplar ihop den med en layout så har vi följande artikel.

Begrepp

Yta: Varje yta på skärmen har en egen spellista.

Layout:
 En layout består av en eller flera ytor.

Grundmaterial: Genom att publicera ett grundmaterial visas det på alla skärmar som använder layouten, oavsett skärmplacering eller grupptillhörighet. Grundmaterial används med fördel till att publicera material som bakgrunder, logotyper och liknande för att bygga en bra design på er skärmlayout.

Lägg till en ny skärmlayout

1. Klicka på skärmar och välj skärmlayouter.
  2. Klicka på Lägg till ny.
  3. Välj layout eller skapa egen
    Du kan nu välja att använda någon av de färdiga layouterna eller välja att skapa en egen.
    Väljer du en färdig layout får du ge den ett eget namn som gärna ska reflektera dess användningsområde. Efter det finns layouten tillgänglig på ditt konto.
  4. Skapa egen layout - inställningar
    Väljer du att skapa en egen layout behöver du ange vissa inställningar.

Layoutens Namn: Ange ett valfritt namn för layouten.

Upplösning: Välj upplösning på din skärm eller skriv in en egen.

Porträtt: För skärmar monterade i porträttläge där skärmen har full HD upplösning 1080x1920 pixlar.

Landskap: För skärmar monterade i landskapsläge där skärmen har full HD upplösning 1080x1920 pixlar.

Anpassad: Om du har en skärm som inte är i full HD så kan du anpassa upplösningen på layouten här.
    Storlek: Skriv in upplösningen som din skärm har i pixlar.

Rotation: Om du har en skärm monterad i porträttläge så måste du rotera layouten då alla skärmar har som grundinställning att allt alltid visas bilden i landskapsläge.
    Vrids skärmen motsols när den monteras i porträttläge skall layouten roteras medsols och tvärt om.

Bakgrundsfärg: Layoutens bakgrundsfärg som ligger bakom alla ytor.

Info: En valfri beskrivande text för layouten.

5. Skapa egen layout - skapa ytor
    Varje yta som skapas får sin egen spellista. Varje spellista kan fyllas med material såsom bilder, webblänkar, filmer, flöden och widgets.

Klicka på knappen "lägga till yta" för att lägga till en yta till din layout. Du kan ha ett obegränsat  antal ytor i din layout.

När du lägger till en ny yta så dyker den upp som en blå kvadrat i layouten.
    Ytan kan du flytta till vilken position som helst i layouten genom att flytta den blåa kvadraten. Du kan även ange vilken X & Y position ytans vänstra övre hörn ska ha, där position X=0 & Y=0 är uppe i vänstra hörnet på layouten.
    Storleken kan ändras dels genom att ta tag i kvadratens ankarpunkter eller anges som pixlar under storlek.

Ljudet är inaktiverat för varje yta och dess spellista som grundinställning. Aktivera ljudet för aktuell yta genom att klicka på "ljud aktiverat".

En yta bör sättas som dold om ytan innehåller designelement, klocka, datum eller logotyper som inte är tänkta att ändras så ofta. Dolda ytor går att använda i publiceringsläget men är grupperade under "visa dolda ytor".

Här är ett exempel på en färdig skärmlayout som innehåller fyra stycken ytor:

Skapa flera skärmlayouter för att kunna växla mellan olika

Till en existerande skärmlayout kan du skapa ytterligare layouter. Dessa kan sedan schemaläggas att visas vid olika dagar eller tidpunkter. Det kan vara en lunchmatsedel som visas i helskärm under vissa tider på dagen till exempel.

1. Välj din skärmlayout
    Navigera till layouten som du vill addera ytterligare en layout på och klicka på ändra layout.
    Välj sedan Lägg till skärmlayout.
  2. Välj skärmlayout eller skapa egen
    Du kan nu välja att använda någon av de färdiga skärmlayouterna eller att skapa en egen.
    Väljer du en färdig skärmlayout får du ge den ett eget namn som gärna ska reflektera dess användningsområde.
  3. Namnge din Skärmlayout.

Aktivera eller schemalägg den nya layouten

4. Navigera till din skärmplats eller skärmgrupp.
    Klicka på huvudmenyn och välj skärmar > publicera till skärm. Välj din skärmplats eller skärmgrupp som du vill byta eller schemalägga skärmlayout på.
  5. Klicka på visa alla skärmlayouter
    Håll muspekaren på förhandsgranskningen av layouten och klicka sedan på visa alla skärmlayouter.  Klicka på "visas inte" under din nya layout. Där får du schemalägga när din andra skärmlayout skall visas. Du kan läsa mer om hur schemaläggning fungerar Här