Layout

En layout består av en eller flera ytor. Varje yta har en egen spellista och i dessa spellistor kan användaren publicera material som skall visas på skärmen. Det finns färdiga layouter att använda eller så kan du skapa din egen layout. Skapar man en egen layout så får man själv välja ytornas placering och storlek.

För att använda din layout på din skärm så måste du skapa en plats och koppla ihop platsen med din layout. För att se hur du skapar en plats och kopplar ihop den med en layout kan du gå till följande artikel.

Begrepp

Yta: Varje yta har en egen spellista.

Layout:
 En layout består av en eller flera ytor.

Grundmaterial: Varje layout kan innehålla grundmaterial. Genom att publicera ett grundmaterial visas det på alla skärmar som använder layouten, oavsett skärmplacering eller grupptillhörighet. Grundmaterial används med fördel till att publicera material som bakgrunder, logotyper och liknande för att bygga en bra design på er skärm.

Lägg till en ny layout

1. Lägg till layout
    För att lägga till en ny layout så klickar du på "Lägg till skärmlayout" i vänsterkolumnen.

2. Välj layout eller skapa egen
    Du kan nu välja att använda någon av de förbyggda layouterna eller välja att skapa en egen.
    Väljer du en förbyggd layout får du ge den ett eget namn som gärna ska reflektera dess användningsområde. Efter det finns layouten tillgänglig på ditt konto.

3. Skapa egen layout - inställningar
    Väljer du att skapa en egen layout behöver du ange vissa inställningar.

Layoutens Namn: Ange ett valfritt namn för layouten.

Upplösning:

Porträtt: För skärmar monterade i porträttläge där skärmen har full HD upplösning 1080x1920 pixlar.

Landskap: För skärmar monterade i landskapsläge där skärmen har full HD upplösning 1080x1920 pixlar.

Anpassad: Om du har en skärm som inte är i full HD så kan du anpassa upplösningen på layouten här.

Storlek: Skriv in upplösningen som din skärm har i pixlar.

Rotation: Om du har en skärm monterad i porträttläge så måste du rotera layouten då alla skärmar har som grundinställning att allt alltid visas bilden i landskapsläge.

Vrids skärmen motsols när den monteras i porträttläge skall layouten roteras medsols och tvärt om.

Bakgrundsfärg: Layoutens bakgrundsfärg som ligger bakom alla ytor.

Info: En valfri beskrivande text för layouten.

1. Skapa egen layout - skapa ytor

Varje yta som skapas får sin egen spellista. Varje spellista kan fyllas med material tex. bilder, länkar, filmer, flöden och widgets.

Klicka på knappen "lägga till yta" för att lägga till en yta till din layout. Du kan ha obegränsat  antal ytor i din layout.

När du lägger till en ny yta så dyker den upp som en blå kvadrat i layouten.
    Ytan kan du flytta till vilken position som helst i layouten genom att flytta den blåa kvadraten. Du kan även ange vilken X & Y position ytans vänstra övre hörn ska ha, där position X=0 & Y=0 är uppe i vänstra hörnet på layouten.
    Storleken kan ändras dels genom att ta tag i kvadratens ankarpunkter eller anges som pixlar under storlek.

Ljudet är inaktiverat för varje yta och dess spellista som grundinställning. Aktivera ljudet för aktuell yta genom att klicka på "ljud aktiverat"

En ytas bör sättas som dold om ytan innehåller designelement, klocka, datum eller logotyper som inte är tänkta att ändras så ofta. Även dolda ytor hittas under publicera men är grupperade under "visa dolda ytor".

Exempel på en färdig layout som innehåller 4 ytor:

Växla mellan olika layouter

Till en existerande layout kan du koppla ytterligare layouter. Dessa kan sedan schemaläggas att visas vid olika dagar eller tidpunkter.
För att koppla ihop layouter utför följande steg:

1. Välj din layout
    Navigera till layouten som du vill koppla ihop med en till layout.
    Klicka sedan på "redigera skärmlayout" knappen

2. Lägg till skärmlayout
    Klicka på "Lägg skärmlayout" i vänsterkolumnen.

3. Välj layout eller skapa egen
    Du kan nu välja att använda någon av de förbyggda layouterna eller välja att skapa en egen.
    Väljer du en förbyggd layout får du ge den ett eget namn som gärna ska reflektera dess användningsområde.

4. Namnge din nya skärmlayout
    Namnge din alternativa skärmlayout.

5. Navigera till publicera.
    Gå till huvudmenyn och välja publicera och klicka på din plats eller grupp.

6. Klicka på Visa alla skärmlayouter
    Håll muspekaren på förhandsgranskningen av layouten och klicka sedan på Visa alla skärmlayouter

7. Schemalägg din nya layout
    Klicka på "visas inte" under din nya layout.
    Där får du schemalägga när din andra Skärmlayout skall visas.
    Du kan läsa mer om hur schemaläggning fungerar Här